Blog 7 juli 2022

De voordelen van elektrisch rijden voor ondernemers

In dit artikel vind je de (fiscale) voordelen die je als ondernemer kunt benutten wanneer je een elektrische (bestel)auto zakelijk rijdt.

Motorrijtuigenbelasting

Een van de stimulerende maatregelen is dat tot 2025 geen motorrijtuigenbelasting afgedragen hoeft te worden over elektrische (bestel)auto’s. Deze maatregel geldt niet alleen voor ondernemers maar ook voor particulieren.

BPM

De BPM wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot. Een elektrische auto heeft geen CO2-uitstoot en is om deze reden vrijgesteld van BPM. Deze stimulerende maatregel blijft gelden tot en met 2024. De vrijstelling BPM voor volledig elektrische bestelauto’s blijft wel bestaan. Hiermee probeert de overheid, ondernemers te stimuleren tot het aanschaffen van een elektrische bestelauto.

Bijtelling

Wanneer er met de zakelijke auto meer dan 500 kilometer per jaar privé wordt gereden, dient er bijtelling berekent te worden. De afgelopen jaren loopt het bijtellingspercentage voor elektrische auto’s langzaam op. Voor elektrische auto’s die toegelaten zijn in 2022 is het bijtellingspercentage 16% tot een cataloguswaarde van € 35.000. Voor het deel daarboven geldt een bijtelling van 22%. Voor auto’s op waterstof of die volledig worden aangedreven door geïntegreerde zonnecellen geldt het volledige bijtellingspercentage van 16% over de gehele cataloguswaarde. Het bijtellingspercentage is 5 jaar lang geldig.

MIA

Een andere stimulans die nog geldt voor elektrische bestelauto’s betreft de milieu-investeringsaftrek (MIA). Met de MIA kun je tot 45% van het investeringsbedrag in mindering brengen op de winst.

De laadpaal

Wanneer de aanschaf en plaatsingskosten voor een laadpaal zakelijk zijn, kom je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor de MIA. Daarnaast is het mogelijk dat je in aanmerking komt voor een subsidie wanneer je een laadpaal plaats. Deze subsidie verschilt per gemeente.

Verlaagd belastingtarief energielaadpaal

Normaal betaal je energiebelasting als je een laadpaal koopt. De overheid heeft besloten om de energiebelasting voor laadpalen tijdelijk te verlagen. Eigenaren van laadpalen die beschikken over een eigen aansluiting op het stroomnet zullen minder belasting betalen op de stroom die wordt geleverd. Over de eerste 10.000 kWh is het tarief € 0.03679 (2021 € 0.09428).

Subsidie elektrische bestelbus

Wanneer je een elektrische auto aanschaft met grijsteken, kom je in aanmerking voor de SEBA. Dit is een subsidie voor emissieloze bedrijfsauto’s. Deze subsidie kan oplopen tot een bedrag van € 5.000.

Terug naar overzicht
Afspraak inplannen?
0493 - 890 304