Blog 9 mei 2022
Bezigheid workflow

Voldoe jij aan het urencriterium?

Als ondernemer heb je er vast wel eens van gehoord, het urencriterium. Wat is dit precies, welke uren mag je meenemen in het totaal, hoe controleert de Belastingdienst en wat is het uiteindelijke voordeel voor jou?

Wat is het urencriterium?

In het geval dat je als ondernemer voor de inkomstenbelasting minimaal 1.225 uur aan je onderneming besteed, kom je in aanmerking voor de belangrijkste ondernemersaftrekpost, de zelfstandigenaftrek. Wanneer je als starter aan dit urencriterium voldoet komt daar de startersaftrek nog bovenop. De startersaftrek mag gedurende de eerste 5 ondernemersjaren maximaal 3 keer benut worden.

Welke uren mag je tellen?

Welke uren tellen mee voor het urencriterium? Hier wordt vaak gedacht dat alleen de gefactureerde of gewerkte uren op locatie meegenomen mogen worden. Dit klopt niet. Tijd die je besteedt aan het bijhouden van je administratie, offertes maken, factureren, reistijd, je website bijhouden en dergelijke tellen ook mee voor het totaal aantal uren. Stand-by staan voor klanten, ziekte en vakantie tellen niet mee.

Wanneer je halverwege een jaar start met je onderneming is het niet zo dat je dan ook maar aan de helft van het urencriterium hoeft te voldoen. De 1.225 uur is een verplichting ongeacht wanneer je begint met je onderneming.

Controle Belastingdienst

Bij een controle van de Belastingdienst moet je kunnen bewijzen dat je daadwerkelijk ten minste 1.225 uur hebt besteed. Het bewijs hiervoor mag op verschillende manieren geleverd worden. Dit kan aan de hand van gefactureerde uren, een rittenadministratie maar ook aan de hand van je agenda. Een tip om je uren correct bij te houden is het gebruik maken van urenregistratiesoftware.

Wat is je voordeel?

De hoogte van de zelfstandigenaftrek is voor 2022 € 6.310 (2021: € 6.670), als starter zou daar nog € 2.123 bovenop komen. Hierdoor hoeft over de eerste € 6.310 (€ 8.433 als starter) winst geen inkomstenbelasting en zorgverzekeringswet betaald te worden.

Twijfel je of je aan het urencriterium voldoet, of wil je hier meer over weten? Bel of e-mail ons dan gerust.

Terug naar overzicht
Afspraak inplannen?
0493 - 890 304