Blog 24 juni 2022

Tips voor een goede boekhouding

Door onderstaande tips op te volgen creëer jij een boekhouding die overzichtelijk is en rust geeft!

Het goed bijhouden van de boekhouding zorgt ervoor dat je overzicht hebt in je cijfers en cashflow. Het niet bijhouden van een overzichtelijke boekhouding brengt risico’s met zich mee! Wanneer je achteraf pas inzichtelijk hebt dat bijvoorbeeld je winstmarge lager is dan de verwachting, kan dit grote consequenties met zich mee brengen.

Houd privé en zakelijk gescheiden

Onze eerste en zeer belangrijke tip is; open een zakelijke bankrekening! Zorg dat deze zakelijke rekening alleen wordt gebruikt voor de zakelijke transacties en gebruik je privé bankrekening niet voor zakelijke transacties. Het is namelijk essentieel voor een overzichtelijke boekhouding om zakelijk- en privé gescheiden te houden. Zorg ervoor dat de inkoopfacturen niet van de privérekening betaald worden. Maak vanuit de zakelijke rekening loon over naar de privérekening zodat je vanuit deze rekening alle privé uitgaven kunt betalen.

Factureer op tijd

Een tip die voor veel ondernemers vanzelfsprekend is, betreft het tijdig versturen van de verkoopfacturen. Het zal de meeste ondernemers wel eens gebeuren, het is druk en het factureren wordt uitgesteld en twee weken later worden alle facturen opgesteld en verstuurd. Het gevolg is dat het geld dan ook later op de zakelijke bankrekening binnenkomt. Dit kan vervelend zijn wanneer je het geld nodig hebt om leveranciers te betalen of het geld nodig hebt voor bijvoorbeeld een investering. Prik een vaste tijd in je agenda om te factureren.

Maak ruimte vrij voor het bijwerken van de boekhouding

Voor veel ondernemers is het bijwerken van de boekhouding niet de leukste klus. Dit zal al snel aan de kant worden geschoven wanneer het druk is. Toch willen wij adviseren om regelmatig tijd vrij te maken voor je administratie. Wanneer je dit niet doet wordt het alleen maar meer. Een goed voorbeeld is het inzicht in de openstaande verkoopfacturen. Het is toch vervelend als een klant zijn factuur niet betaald en jij dit over het hoofd ziet.

Digitale boekhouding

Door de boekhouding te digitaliseren heb jij altijd inzicht in de cijfers van de onderneming. Je kan de boekhouding niet kwijtraken door brand of slordigheid omdat het is opgeslagen in een zogenaamde cloudomgeving. Doordat je de facturen direct kunt verwerken, bespaar  je ook tijd! Je hoeft niet ieder kwartaal alle facturen bij elkaar te zoeken.

Zorg dat er een voorlopige aanslag is opgelegd  

Niemand wil achteraf in de problemen komen omdat de Belastingdienst niet (tijdig) betaald kan worden. Daarom adviseren wij om een voorlopige aanslag inkomstenbelasting en/of vennootschapsbelasting aan te vragen. Dit zorgt ervoor dat er achteraf voor jou geen verassingen zijn met betrekking tot het betalen van de aanslag. Een ander voordeel bij het betalen van een voorlopige aanslag is dat er belastingrente bespaard kan worden. Je wilt natuurlijk niet te veel betalen aan de Belastingdienst.

Wat kunnen wij voor jou betekenen

Raadzaam Administratie & Advies is gespecialiseerd in het verwerken van jouw administratie. Dit gaat volledig digitaal! Neem contact met ons op om te bespreken wat wij voor jou kunnen betekenen.

Terug naar overzicht
Afspraak inplannen?
0493 - 890 304