Blog 18 juli 2022
Verkoopfactuur icoon

Tips bij opstellen van een verkoopfactuur

Tips bij opstellen van een verkoopfactuur

Een taak die niet mag ontbreken bij het ondernemerschap is het factureren van de geleverde producten en/of diensten. Waarom het belangrijk is om een goede factuur op te stellen en aan welke vereisten deze moet voldoen, zullen wij nader toelichten.

Inkomsten

Met het versturen van een verkoopfactuur, stel je de klant op de hoogte dat deze geld is verschuldigd voor een product of dienst. Je moet ervoor zorgen dat de verkoopfactuur wordt voorzien van alle informatie die een klant nodig heeft zodat deze tijdig overgemaakt wordt.

De lay-out van een verkoopfactuur

Er zijn geen eisen waaraan de lay-out van een verkoopfactuur moet voldoen maar het is wel een visitekaartje van de onderneming. Een aantrekkelijke lay-out blijft in het geheugen zitten van een klant. Wanneer de lay-out inzichtelijk is, kan dit ervoor zorgen dat verkoopfactuur sneller voldaan wordt.

Vereisten voor een verkoopfactuur

Naast het feit dat de verkoopfactuur moet zorgen voor inkomsten en een visitekaartje is voor de onderneming, moet de verkoopfactuur voldoen aan de verkoopfactuurvereisten. Wanneer een verkoopfactuur niet voldoet aan de wettelijke vereisten, bestaat geen recht op aftrek van voorbelasting. Als de verkoopfactuur niet voldoet aan de vereisten kan dit aangemerkt worden als “verzuim” waarvoor een boete per onjuiste factuur opgelegd kan worden!

Om aan de factuurvereisten te voldoen, dient op de verkoopfactuur vermeld te worden:

 • de volledige naam van de onderneming en de volledige naam van de klant
  Vermeld de juridische naam. De handelsnaam mag ook, als die in combinatie met het adres en woonplaats bij de Kamer van Koophandel is geregistreerd.
 • het volledige adres en dat van de klant
  Vermeld het adres waar de onderneming feitelijk is gevestigd.
 • btw-identificatienummer van de eigen onderneming
 • KvK-nummer (als je staat ingeschreven)
 • factuurdatum
 • een opeenvolgend factuurnummer
 • als je goederen levert: wat voor goederen je hebt geleverd en het aantal goederen
 • als je diensten levert: wat voor diensten je hebt geleverd en de omvang ervan
 • de datum waarop de goederen of diensten zijn geleverd, of de datum van een vooruitbetaling
 • het bedrag dat je vraagt, exclusief btw gesplitst per btw-tarief
 • het btw-tarief dat van toepassing is op de geleverde goederen of dienst
 • het btw bedrag

De factuur dient uiterlijk de 15e dag van de maand die volgt op de maand waarin je hebt geleverd, verstuurd te worden.

Wat kunnen wij betekenen

Wanneer je de administratie laat verzorgen door Raadzaam heb je de optie om te kiezen voor de  module: verkoop. Vanuit deze module kun je eenvoudig verkoopfacturen opstellen. Je kan gebruik maken van een standaard: lay-out die voldoet aan de factuurvereisten. Maar je hebt ook de mogelijkheid om een eigen lay-out toe te voegen. Werk je al met een andere online verkoopmodule? Geen enkel probleem. Veel van deze modules zijn mogelijk om te koppelen met Exact.

Verkoopfacturen nog sneller betaald krijgen

Je verkoopfacturen betaald hebben voor de betaaldatum en hiermee je liquiditeitspositie versterken? Dat is mogelijk! Wanneer je de verkoopfacturen opstelt via Exact Online, heb je de mogelijkheid om de betalingsprovider Mollie toe te voegen. Wanneer je een Mollie-account koppelt aan de verkoopmodule van Exact, wordt bij het e-mailen van de verkoopfactuur een betalingslink toegevoegd. Via de knop “Nu betalen” kunnen de klanten de factuur direct in hun bankomgeving betalen.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jou, neem dan snel contact met ons op.

Terug naar overzicht
Afspraak inplannen?
0493 - 890 304